siberbilgi

Tam Versiyon: Online Kabadayılık Gençler Arasında Yaygınlaşıyor
Şu anda arşiv modunu görüntülemektesiniz. Tam versiyonu görüntülemek için buraya tıklayınız.

Online Kabadayılık Gençler Arasında Yaygınlaşıyor


[Resim: onlinekabadaylkgenlerar.jpg] Sosyal ağların popülerlik kazanması, online kabadayılığı da bu mecraya taşıyor. Bu tespit, Pew Internet ile American Life Project'in birlikte yürüttükleri bir araştırma neticesinde yapıldı. "Bir sosyal ağ üzerinde gençler, nezaket ve acımasızlık" adı verilen araştırmaya göre gençler arasında fiziki kavga ile sonuçlanan atışmalar, günümüzde sosyal ağlarda filizleniyor.

Yapılan araştırmalar, sanal ortamda yapılan kabadayılığın (online bullying) gençler arasında giderek daha da yaygınlaştığını gösteriyor. Gençlerin yüzde 88'i sosyal ağlarda bir tür kaba davranışa tanıklık ettiğini söylüyor.

Sosyal ağların popülerlik kazanması, online kabadayılığı da bu mecraya taşıyor. Bu tespit, Pew Internet ile American Life Project'in birlikte yürüttükleri bir araştırma neticesinde yapıldı. "Bir sosyal ağ üzerinde gençler, nezaket ve acımasızlık" adı verilen araştırmaya göre gençler arasında fiziki kavga ile sonuçlanan atışmalar, günümüzde sosyal ağlarda filizleniyor.

Geçtiğimiz Nisan ile Temmuz ayları arasında gerçekleştirilen araştırmaya göre, sosyal medyada yer alan gençlerin yüzde 25'i en az bir defa bir kabadayılık olayıyla karşı karşıya geldiğini itiraf ediyor. Yaşları 12-17 arasında değişen 799 katılımcı gencin yüzde 88'i sosyal ağlarda üçüncü bir kişiye karşı acımasız davranış sergileyen birisine rastladıklarını belirtiyor.

Dijital ortamda "dayılanma", sosyal medya üzerinden olduğu kadar, kısa mesaj, anlık mesajlaşma ya da doğrudan telefonla da yapılabiliyor. Benzer bir tecrübe yaşayan gençlerin yüzde 22'si bu nedenle arkadaşlık ilişkilerinin bittiğini belirtirken yüzde 13, bir sonraki gün okula gitmenin sinir bozucu olduğunu ifade ediyor. Katılımcıların yüzde 8'i ise online kabadayılığın ardından fiziki bir kavganın içinde yer aldıklarını belirtiyor.

Araştırmayı kaleme alan uzmanlar, ebeveynlerin çocuklarının online ortamdaki faaliyetlerini kontrol ederek ve kimi zaman onlarla birlikte çeşitli etkinliklere iştirak ederek nasıl daha iyi bir dijital birey olunabileceği konusunda yol gösterici olabileceklerine dikkati çekiyor. Sosyal medya kullanan ebeveynlerin yarıya yakını (%54) çocuklarının internet ile etkileşimlerinde kontrolü sağlamak adına filtre sistemlerinden yararlandıklarını belirtirken yüzde 77'si çocuklarının ziyaret ettikleri siteleri kontrol ettiklerini ifade ediyor.