siberbilgi

Tam Versiyon: Binlerce Bizon Kafatası...
Şu anda arşiv modunu görüntülemektesiniz. Tam versiyonu görüntülemek için buraya tıklayınız.
Eğer ki 1 fotoğraf, 1000 kelimeye bedelse, bu fotoğraf binlerce bizona karşılık geliyor. 1870'lerde çekilen bu fotoğrafta bir adam, on binlerce bizon kafatasının yığıldığı bir "tepeciğin" önünde gururla poz veriyor. Bizonlar, Amerika'nın ikonik türlerinden birisidir ve Avrupalı Amerikalılar batı yakasına yerleşmeye başladıkları dönemlerde bu bizonları kitlesel olarak katletmişlerdir. O dönemlerde öldürülen bizonların sayısı yıllık birkaç on milyon ile ifade ediliyordu!


Bu katliama ABD Ordusu da bizzat destek olmuştu ve bunun 2 nedeni vardı: ABD'nin elinde daha yoğun olarak bulunan evcil ineklerin satışıyla rekabet ortamı doğmaması için ve bizonlara temel bir besin kaynağı olarak muhtaç olan Yerli Amerikalılar'ın açlıkla yüz yüze gelmesi için. Bizonlar olmaksızın Büyük Düzlükler olarak bilinen Batı Amerika bölgelerinde yerlilerin hayata tutunması imkansıza yakındı. Ya göç edeceklerdi ya da öleceklerdi.

Amerikan tarihinin bu karanlık döneminden yaklaşık 1 asır sonra, bizonlar bilim insanlarının özverili çabaları sayesinde yeniden yaygınlaşmaya başladı. Neredeyse yok olmuş olan bir canlı grubunun birey sayısı Batı Amerika'da yavaş yavaş yeniden yükseliyor. Amerikalı bilim insanları, Amerikan yerlileri ve sivil toplum örgütleriyle güçlerini birleştirerek, bu canlıyı hayata döndürmek için mücadele veriyorlar.
[Resim: 2yhKRRr.jpg]

[Resim: LkTBzYR.jpg]