Skip to main content

Siber Bilgi M.

Deftere mi, Bilgisayara mı Not Almak Faydalı ?

Konu

#1
Derste elle not tutan öğrencilerin sınav notları, bilgisayarla not tutan öğrencilerden daha yüksek oluyor. Yeni bir araştırmaya göre ise dikkat dağınıklığını önlemek için internet bağlantısına izin verilmese bile sonuç değişmiyor.

Aslında elle not tutmanın tek faydası öğrencilerin dersi anlık olarak daha iyi anlaması da değil, aynı zamanda elle not tutmak, öğrencilere gelecekteki hayatlarında üstün bir gözden geçirme yeteneği de kazandırabiliyor.

Hız ve okunabilirlik açışından daha kolay olduğu için bilgisayar ile not tutan öğrencilerin sayısı giderek artıyor. Ama not tutma şeklinin öğrenciler üzerindeki etkisi üzerine yapılan akademik çalışma gösteriyor ki, bilgisayarla not tutanlar anlatılan konuların çok daha azını hatırlayabiliyor ve konunun genelini de daha az anlıyorlar, oysa ki elle not tutanlardan daha fazla not tutuyorlar.

Çalışma California Üniversitesi Psikoloji Bölümü’ndeki Doç. Daniel Oppenheimer ve Princeton Üniversitesi Psikoloji Bölümü mezunu Pam Mueller tarafından yürütülüyor. Bilgisayarla not tutmanın “akılsızca”, harfi harfine bilgilerin kopyasını çıkarma eğilimini artırıp artırmadığını ortaya çıkarmayı amaçlayan bir dizi deney yaptılar.

İlk deneyde öğrencilere isteklerine göre kağıt-kalem ya da bilgisayar(internet bağlantısı yok) verildi. Hepsi aynı dersi dinlediler ve her zaman yaptıkları şekilde not tutmaları söylendi. Konuşma bittikten 30 dakika sonra konuyu ne kadar iyi anladıkları ve neleri hatırladıkları ölçüldü.

Araştırmacılar gördüler ki, bilgisayar kullananlar diğerlerinden yaklaşık olarak 2 kat fazla not tutmuşlar. Ancak, bilgisayar kullananlar anlatılan konuları hatırlamada ve konuyu genel olarak anlamada diğerlerinden çok daha kötüydüler. Anlatılanları ezberlermeye geldiğinde ise iki grup da birbirine yakın puanlar aldılar.

Araştırmacılar diyor ki: “Daha fazla not tutmak yararlıdır, en azından bir noktaya kadar. Ama eğer rastgele, şuursuzca bütün içeriğin aynen kopyasını çıkarıyorsanız -tıpkı yukarıdaki bilgisayar örneğinde olduğu gibi- daha fazla not tutmanın herhangi bir faydasını göremezsiniz.”

Herşeyi harfi harfine not almak, çalışmak için daha fazla seçenek sunmanın aksine önemli noktaları gölgede bırakarak içeriğin anlaşılmasını zorlaştırır.

Diğer bir deneyde ise öğrenciler tıpkı ilk deneydeki gibi not tuttular ve dersten bir hafta sonra-tekrar gözden geçirme fırsatının ardından- test edildiler. Bu kez ise klavyede hızlı yazabilen bazı öğrenciler dersin büyük bir kısmını harfi harfine bilgisayarına geçirmesine rağmen, elle not tutan öğrenciler sınavın iki kısmında da önemli ölçüde daha iyiydiler.

Bu iki deneyi bir arada incelediğimizde görüyoruz ki, elle not tutmak sadece daha iyi bir anlık öğrenme ve anlamayı sağlamakla kalmıyor, aynı zamanda bilgilerin geleceğe yönelik kalıcı olarak hafızaya yerleşmesine de yardım ediyor.

Son deneyde ise araştırmacılar bilgisayar kullanan öğrencilerin bazılarına özellikle ders sırasında harfi harfine herşeyi yazmamalarını söylediler. Öğrencilere şöyle bir uyarıda bulunuldu: “Derste bilgisayarla not tutan öğrenciler, dersten sonra konu ile ilgili test edileceklerini düşündüklerinde duydukları herşeyi üzerinde hiç düşünmeden harfi harfine yazma eğiliminde oluyorlar.”

Bu uyarının ardından potansiyel tehlikenin bariz bir şekilde farkında olmalarına rağmen bu grubun üyeleri yine de sınavın iki kısmından da daha düşük notlar aldılar. Bu ise elle not tutmanın çok daha üstün bir yöntem olduğunu gösteriyor.

Elde edilen bulgular “Psikoloji Bilimi” dergisinde “Kalem klavyeden keskindir: El yazısının bilgisayara not alma karşısındaki üstünlükleri” ismiyle yayınlanacaktır.
[Resim: uu11RGN.jpg]
Cevapla
Task