Skip to main content

Siber Bilgi M.

Yabancı Dil Öğrenmek İsteyenlere 11 Tavsiye

Konu

#1
İlk olarak, “Neden bu dili öğrenmem gerekiyor?”, sorusuna tatmin olacağınız bir cevap bulun. Yani kendinizi o dili öğrenmeniz gerektiğine ikna edin.
[Resim: KFwoViA.jpg]
2.
O dili öğrendiğinizde gerçekleştirebileceğiniz bir hedefiniz olsun. Bu, azminizi canlı tutar. Yorulduğunuzda, bunaldığınızda aklınıza bu dili öğrenince yapabileceklerinizi getirin.


3.
Dil öğrenmek için kurslara binlerce lira vermeniz gerekmez. Hedefinizdeki dilin dilbilgisini en basit şekliyle, türkçe açıklamalarla anlatan bir kitap edinin. Bireysel olarak öğreniyorsanız dilbilgisi kitabı kesinlikle Türkçe açıklamalı olmalı. Kuru kalıp ezberinden ziyade dilin yapısını anlayıp, Türkçe ile benzerlikleri ve farklılıklarını kendi kafanızda ilişkilendirmeniz size o dilin her alanında büyük kolaylık sağlar.


4.
Okulda ya da kursta dil öğreniyorsanız kesinlikle hiçbir dersi kaçırmamaya çalışın. Dil öğrenme sürecinde en önemli kısım dersi derste öğrenmektir. Derslerde tamamen derse odaklanın, derste aktif olun. Anlamadığınız en ufak ve basit şeyi dahi ders sırasında hocanıza sorun, aptal gibi görünmekten kesinlikle korkmayın.
Derste sorduğunuz halde anlamadıysanız, dersten sonra sorun.

5.
Konuları işlerken düzenli olarak not tutun. Herşeyi yazmanız gerekmiyor, konunun çok kısa bir özeti olan, daha sonra baktığınızda konunun genel hatlarını ve önemli detaylarını size hatırlatacak birkaç cümle yazmanız yeterli. Zaman zaman o notları kontrol etmeniz gerecek.

6.
Öğrendiğiniz bir konuyu aynı gün tekrar edin. 3-5 dk yazdıklarınıza göz attıktan sonra kendi kendinize o konuyla ilgili cümleler kurmaya çalışın ve doğru olup olmadığını kitabınızdan ve notlarınızdan kontrol edin. (Örn: Geçmiş zamanı öğrendiğinizde o gün o ana kadar yaptığınız şeyleri kendinize anlatmaya çalışın. Saat 7 de kalktım, yüzümü yıkadım daha sonra üstümü giydim, 7:30 da kahvaltı yaptım, 8 de evden çıktım vs.)

7.
Tüm kelimeleri bir anda öğrenemezsiniz ya da bir anda akıcı ve hatasız konuşamazsınız. Yeni bir kelime öğrendiğinizde onunla cümle kurmanız o kelimeyi kalıcı bir şekilde öğrenmenizi sağlar. Yarım yamalak bile olsa hocalarınızla, arkadaşlarınızla her zaman öğrendiğiniz dili konuşmaya çalışın. Yanlış yapın hocanız düzeltsin, yanlış yapın arkadaşlarınız düzeltsin. Yanlış yapmadan, saçmalamadan dil öğrenilmez. Konuşmaya çalışırken saçmalayın sonra arkadaşlarınızla, hocanızla birlikte o halinize gülün, eğlenin.

8.
Yalnız kaldığınızda ya da yolda yürürken, kısacası her fırsatta kendi kendinize o dilde cümleler kurmaya çalışın. O gün yaptıklarınızı, haftasonu yapacaklarınızı, kendi hayatınızı vs. herşeyi anlatın kendinize. Kendi kendinize hikayeler anlatırsanız, hem hız hem de doğru cümle kurma konusunda, kısa bir sürede önemli bir yol aldığınızı görürsünüz.

9.
Elinizden geldiğince hedef dille içli dışlı olmaya çalışın. O dilde basit diyalogları telefonunuza atıp müsait oldukça dinleyin, o dilde videolar, filmler izleyin, telefonunuzu, bilgisayarınızı o dilde kullanın. Zevk alarak yaptığınız ne varsa o dilde yapmaya çalışın(faydalı bir film izlemek, kitap okumak vs.). Eğlenerek, zevk alarak öğrenme en verimli öğrenme şeklidir.

10.
Yurtdışında dil öğrenme konusu ise şöyledir;
Yurtdışına gitmek, dil öğrenme sürecinde olmazsa olmaz birşey değildir. Hiç yurtdışına çıkmadan da çok iyi bir seviyede dil öğrenilebilir. Tabii ki dilde belli bir seviyeye geldiyseniz, o dilin konuşulduğu bir ülkede birkaç hafta yaşamak size çok şey katar. Ama hiçbir şey bilmiyorken giderseniz kısa bir süre içinde kayda değer bir yol alamazsınız. Peki o seviyeye nasıl çıkarız? Yurtdışına gitmeden önce şu an elinizde mevcut olan imkanları kullanmaya çalışın. Sizinle aynı dili öğrenen bir arkadaşınıza ya da o dili zaten bilen hocanıza, bir tanıdığınıza daha önce kendinize anlattığınız şeyleri anlatın, onları dinleyin, böyle bir muhabbet ortamı oluşturun. Şu an yurtdışına gidemiyorsanız, yurtdışını ayağınıza getirin. Bir yıldan daha az bir sürede o dili konuşabilir bir seviyeye gelebilirsiniz ve o halinizle yurtdışına giderseniz dil seviyesi olarak kelimenin tam anlamıyla, uçarsınız!



11.
Sakın unutmayın! Öğreneceğiniz dil bir ders değil, dildir! Dil ise günlük yaşamın bir parçası olduğundan ezberlenip geçilecek bir ders olarak bakarsanız öğrenemezsiniz. Hedef dili hayatınızın her alanına sokun. Yurtdışında dil öğrenmenin mantığı da budur zaten. Yurtdışında o dile ders gözüyle bakamazsınız, hayatınızın her alanına, isteseniz de istemeseniz de girer. Böylece siz de çok daha rahat ve hızlı bir şekilde öğrenebilirsiniz. 1 yıl boyunca Türkçe’ye boykot uygulayın, günlük hayatınızda dilin varolduğu her ortama o dili sokmaya çalışın. Zihniniz New York’ta, Kahire’de, Berlin’de, Tokyo’da yaşıyorsa, bedeninizin Aydın’da ya da Elazığ’da olması öğrenmenize KESİNLİKLE engel olamaz!
Cevapla
Task