Skip to main content

Siber Bilgi M.

KENDİNE GÜVEN KAZANMANIN YOLLARI

Konu

#1
1. Geçmişte yaşadığınız olumsuz tecrübelerden dersler çıkarın ama onları hayatınızın merkezine koymayın bırakın geçmişte kalsın onlar.

2. Kendinizle iletişiminiz çok önemli. Yani iç konuşmalarınızdan ben bunu yapabilirim gibi cümleler yerine motivasyonunuzu arttıracak cümleler kurmaya çalışın.

3. Erteleme olayını hayatınızdan çıkarın. Bunun için yapılacak işleri kolaydan zora doğru belirli bitiş süreleri belirleyerek yapabilirsiniz.

4. Kesin olarak istediğiniz şeyi belirleyin, kafanızda hedefleriniz oluşmaya başlasın ve tereddüt etmeyi bırakın, kervan yolda düzülür misali zamanla istekleriniz oturmaya başlayacak.

5. Olumsuz tecrübelerden ve kötü düşüncelerden arınmaya başlamıştık ya hani (madde 1) o düşünceler yerine güzel anılarımız varsa başarılarımızı ve hatta nasıl nasıl başardığımızı düşünelim mümkünse arkadaşlarımıza dertlerimizden değilde bunlardan bahsedelim.(Ama milleti başarılarınızla boğmayın)

6. Çevrenizi iyi gözlemlediniz mi? Başarılı ve mutlu insanlar genellikle “Çözüm”e odaklıdır. Bu insanlar yüzde 20 problemlere, yüzde 80 çözümlere odaklanır. Bazı sorunlar aslında sizin “büyüttüğünüz” kadar değil. Siz ona “odaklandıkça” o büyüyor, büyüyor ve çözülmez bir hale geliyor. Bu sorunlarda çıkmaza girdiğinizde bir “örnek” bulun. Yani sorunu çözmüş veya çözmenize yardımcı olacak bir insan örneği. Ona sorun, çevrenizdeki insanlara danışın hem iletişim kurmuş olursunuz hemde farklı bir bakış açısıyla bakarsınız. ( Bulamazsanız bize yazın kapımız her zaman açık)

7. Spor yaparak pozitif enerjinizi çoğaltın. Çünkü enerji bize sadece fiziksel güç olarak gerekli değildir. Duyu organlarımız da enerji ile çalışır. Bu enerji sesinize, bakışınıza, görünüşünüze etki eder. Spor yaptığınızda seretonin ve endorfin hormonları artacak. Bu iletişimde çok önemli; Bakışlarınız da bu hormonların etkisiyle karşı tarafa daha kolay “olumlu” mesajlar göndermenizi sağlayacak. Spor yapmak için illa fitnıs salonlarına gitmeniz gerekmiyor yürüyüş yapın, alın bir basketbol topu bulun bir pota oynayın.

8. Telkin çok önemli. Her ne istiyorsanız onu olmuş gibi hayal edin: Alt bilinciniz sadece şimdiki zamanı bilir. O yüzden gelecek zamanlı cümleler kurmayın. Örneğin, “zayıflayacağım” derseniz asla zayıflayamazsınız. Belirsiz bir gelecek yerine, şu anda yapıyorum” deyin. Bu mesajı yolladığınızda, alt bilinciniz sizi o amaç için bazı tutumlara davet edecektir. Siz farkında bile olmadan… Enerjiniz çoğalacak, yavaş yavaş zayıflama isteği artacaktır.

9. Giysilerinizde renk tonajları çok önemli. Tercihlerinizde size yakışan canlı renkleri tercih edin. Canlı renkler mutluluk ve neşeyi koyu renkler ise ciddiyeti temsil ediyor.

10. ''Evet'' ve '' Hayır''lara dikkat edin. Hiçkimse size istemediğiniz bir şeyi yaptıramaz. Gerektiğinde hayır deyin.

11. Geleceği belirsiz bırakmayın planlayın, isteğiniz gerçekleştiğinde ne hissedersiniz onu düşünün. Artık o ideale o plana nasıl ulaşacağınızı düşünün.

12. Geleceği planlamak size kendinize güveni, kendine güvende size bazı nedenleri sorgulatacaktır. Örneğin derslerinizde başarılı olmak istiyorsunuz ama neden başarısız olduğunuzu dikkate almıyorsunuz. Olumlu bir şekilde başarıya odaklandığınızda beyniniz size neden başarısız olduğunuzu anımsatacak.

13. Birde olumlu anlam içeren kelimelere dikkat edin. Olumsuz olarak beyninize yerleştirdiğiniz cümleler size baskı yapar. Orada “beslenir” ve daha güçlü olarak geri dönebilir”. Bir örnek vermek gerekirse, “asla televizyon seyretmiyorum” demeyin. Beyniniz sizi daha istekli olarak TV seyretmeye zorlar. İnsanların “kötülükleriyle” uğraştığınızda da ters tepki verir. Kötü bir kelimeyi kullandığınızda ona yüklediğiniz anlamı bilincinize çağırırsınız! Bu kelimeyi çok sık hatırlamaya başlarsınız. Hatta yıllar sonra o eylemin içinde bile görebilirsiniz kendinizi. O nedenle “olumsuz” herhangi bir kelimeyi (Her ne olursa olsun) beyinize yerleştirmemeye özen gösterin.

14. Hayatınızı yönlendirin. Neyin eksik olduğunu düşünüyorsanız onu gidin ve alın ya da gerçekleştirin.
[Resim: a0NmN2.jpg]
Cevapla
Task