Skip to main content

Siber Bilgi M.

Metabolizmayı Hızlandıran Bitkiler ve içerikleri

Konu

#1
[Resim: vu5dzDf.jpg]Metabolizma, günlük insan vücudunun harcaması gereken minimum enerji miktarı olarak tarif edilebilir ve metabolizmanın doğru şekilde belirli oranda hızlandırılması fazla kilosu olanlar, zayıflamak isteyenler için kilo vermede ve forma girmede gereklidir. Yani bunun tersini düşünürsek metabolizmamız yavaş ise kilo alımımız hızlı olacaktır. Eğer hızlı kilo aldığınızı düşünüyorsanız metabolizmanın yavaş çalışıyor demektir. Metabolizmayı hızlandırmanın çeşitleri yolları vardır, bugün sizlere metabolizmayı hızlandıran bitkiler ve bitki çaylarından bahsedeceğim. Öncelikle Metabolizmayı hızlandıran bir kaç besin, yiyecek söyleyelim; Yumurta, kırmızı acı biber, yeşil çay, badem, sirke, zeytinyağı, salata ve peynir metabolizma hızlandırma da önemli besinlerdendir. Gelelim asıl konumuz olan metabolizma hızlandırıcı bitkiler ve bitki çaylarına, metabolizmayı hızlandırdığı bilinen bitkiler;
Metabolizmayı Hızlandıran Bitkiler ve içerikleri

Greyfurt: greyfurt çok yüksek lif içeriyor, kalorisi az ve yağ yakan enzimleri içeriyor. Ek olarak insülini düşürüyor. Yapılan bir çalışmada günlük öğünden hiç bir şey çıkarmadan sadece her yemekte bir greyfurt yemek ya da bir greyfurtun suyunu içmenin haftada 1 kilo verilmesine neden olduğu ispatlanmış.

Kefir:
Amerika ve İtalya’ da yapılan araştırmalar sonucunda, kalsiyum miktarı kiloları da etkiliyor. Süt ürünleri, vücut için çok önemli mineralleri içeriyor. Örneğin yarım litre kefir, protein ve lesitin içeriyor ve günlük kalsiyum ihtiyacının %75’ini karşılıyor.

Sivri Acı Biber:
Acı biberin çok az bir miktarı bile hemen alnımızda terlemeye sebep oluyor. Bunun nedeni biberdeki doğal acı maddesi kapsaisin. Aynı spor yaparken olduğu gibi, bu madde de kısa süreli olarak vücut ısısını yaklaşık %25 oranında yükseltiyor. Sonuç olarak kalori ihtiyacı da geçici bir süre için artıyor.

Yeşil Çay:
Yeşil çayın bilinen etkileri kolesterol düşürmesi, kanser ve kalp krizinden korumasıdır. Yapılan araştırmalar, yeşil çayın aynı zamanda yağın vücutta ve karaciğerde depolanmasını önlediğini de ortaya koydu. Ayrıca vücuttaki enerji tüketimini de artırıyor.

Zencefil:
Zencefilin köklerindeki maddeler, tıpkı kırmızı biberdeki gibi, dolaşım ve sindirim sistemini uyarıyor. Yemeklerde baharat olarak kullanılan veya çay olarak tüketilen zencefil aynı zamanda mide ve bağırsaklardaki gazı da söktürüyor.

Limon:
C vitamini açısından zengin olan limon, bağışıklık sistemine bol enerji sağlıyor. Böylece kaslar daha fazla yağ yakıyor.

Soğan:

Soğanın içinde yer alan kükürt bileşimi “Alicin” kan dolaşımını uyarıyor, sindirimi harekete geçiriyor, vücuttaki fazla suyun atılmasını sağlıyor. Bunun yanı sıra metabolizmayı hızlandırarak, yağ yakılmasını arttırıyor. Sarımsak ve yeşil soğan da aynı etkiye sahip.

Tarçın:
Tarçın, insülinin etkisini iyileştirdiğinden, daha az insüline ihtiyaç oluyor. Bu sayede yüksek insülin değerinin oluşturduğu komplikasyonlardan kaçınmak mümkün olabiliyor. Yemekleri bu baharatla tatlandırmakta fayda var.

Hindi : Hindideki proteinler ve B vitamini zengin, yağlar ise düşük miktardadır. Yağların yakılması için gereken enerjiyi barındırıyor.

Badem: Çiğ badem besleyicidir. Ölçülü şekilde yağ asiti içerir. Sindirilmesi için daha çok enerji gerekeceğinden yağ yakımına katkı sağlar. Ancak günde en fazla bir küçük paketi tüketilmeli.


Su: Metabolizmayı en yüksek hızda tutmakla görevlidir. tüm yaşamın olmazsa olmazı sudur. Susuz kalan vücut çalışmasını durdurur. Bazen vücut susadığında açlık sinyalleri gönderebilir. Bu yüzden kilosuna dikkat eden biri açlık hissettiğinde ilk olarak bir bardak su içmeyi denemelidir.

Elma: Elmadaki şekerlek çok konsantre ve tatlı yeme isteğini de köreltiyor. Tok tutma oranı çok yüksek. Ancak elma yenilerek tüketilmeli. Elma suyu aynı etkiyi sağlamıyor.

Acı Biber: Yenildikten sonraki yarım saatte metabolizmayı tetikleyerek hızını arttırıyor. vücut için termojenik etkisi var.

Yulaf Ezmesi: Kompleks karbonhidratlar içeriyor. Karbonhidrat tüketiminden endişe edilmesini söyleyen diyet programlarının aksine çok sağlıklı. Kilo almadan sorumlu olan kalitesiz ve basit karbonhidratlardan değil. Aksine kalori yakılması için vücuda sinyal veren insülin düzeyini etkiliyor. Kahvaltıda yenilen küçük bir kade yulaf ezmesi, günlük besin ihtiyacının yüzde onunu karşılıyor.

Badem

Badem, temel yağ asitleri ile metabolizmanın hızlanmasına yardımcı olur. Ama yüksek kalorili bu besini yerken aşırıya kaçmamaya dikkat etmeniz gerekir.

Hindi Eti

Protein açısından oldukça zengin bir besin kaynağı olan hindi, kas oluşumunda oldukça faydalıdır. Kas oluşumu da metabolizmayı hızlandırmak ve daha fazla kalori yakmanız anlamına gelmektedir.

Ispanak

Temel Reis, ıspanağın kişileri güçlü ve sağlıklı yapacağı konusunda tamamen haklı. Çok iyi bir antioksidan olan ıspanak, magnezyum, potasyum, demir ve C vitamini açısından oldukça zengindir. Metabolizmanın hızlanmasında oldukça faydalıdır.

Fasulye

Fasulye, bol lifli, yüksek proteinli ve düşük yağ oranı ile metabolizmanızın hızlanmasını, uzun süre tok kalmanızı ve kalori yakmanızı sağlar.

Brokoli

Brokoli metabolizmanın hızlanmasında oldukça etkili olan kalsiyum ve C vitamini içerir. Kalsiyum metabolizmayı hızlandırmaya yardımcı olurken C vitamini de vücut tarafından daha fazla kalsiyum emilimini sağlar.

Yulaf

Bol lif içeriği ile yulaf, kandaki insülin seviyesini düşürür, uzun süre tok kalmanızı sağlar ve zayıflamanıza yardımcı olur.

Soya Sütü

Soya sütü kalsiyum açısından oldukça zengin bir metabolizma hızlandırıcıdır. Fakat şekerli olarak tüketmemek gerekir.

Köri

Jalapeno gibi köri (acı bir baharat) de metabolizmanın hızlanmasını ve kalori yakımını sağlar


 

 
Cevapla
Task