Skip to main content

Siber Bilgi M.

Taktik İHA Bayraktar Gökyüzünde!

Konu

#1
Taktik İHA Bayraktar Gökyüzünde!
Kale-Baykar ortaklığı tarafından geliştirilen milli İHA Bayraktar, ilk tam otomatik uçuşunu gerçekleştirerek Cumhuriyet tarihinde bir ilke imza attı.

Keşan Askeri Havaalanı'nda başarıyla uçan Bayraktar'ın bütün elektronik, yazılım ve alt sistemleri Türk mühendisler tarafından üretildi.

Savunma Sanayi Müsteşarlığı (SSM) ile Kale-Baykar Ortaklığı arasında imzalanan sözleşmeyle 2012 Ocak içerisinde başlayan Milli ve Özgün Taktik Sınıfı İnsansız Hava Aracı Geliştirme projesinin ürünü Bayraktar İHA ilk tam otomatik uçuş testini başarıyla tamamladı. Keşan Askeri Havalimanı’nda 29 Nisan Salı günü gerçekleşen uçuşla Cumhuriyet tarihinde bir ilk yaşandı.

Türk mühendislerin başarışı
Baykar Ar-Ge ekibi tarafından 2 yıldan bu yana yürütülen yoğun çalışmalar sonucunda askeri ve sivil havacılık standartlarına uygun olarak tasarlanan Bayraktar Taktik İHA sisteminde 3 yedekli uçuş kontrol bilgisayarı, görev bilgisayarı, INS-GPS Sistemi, servo aktüatör sistemleri, pilot statik sistem, güç sistemi, hava veri kayıt sistemi gibi bir çok kritik elektronik ve yazılım bileşenli alt sistem milli ve özgün olarak Türkiye'de ve Türk mühendisler tarafından ilk kez geliştirildi.

Heron'da bile yok
Üç yedekli uçuş kontrol bilgisayarı taktik İHA'larda dünyada ilk kez Bayraktar'da kullanıldı. Sistemin bir arıza halinde devamlılığını sağlayan kontrol bilgisayarı sistemi özel olarak geliştirildi. Türkiye'nin elinde bulunan Heron'larda çift uçuş kontrol bilgisayarı bulunuyor.

TSK'ya teslim edilecek
Gelişmiş versiyon olan ve başarıyla uçan Bayraktar İHA'nın uçuş testlerini tamamlamasının ardından Kale-Baykar TSK'ya 2014 yıl sonuna kadar ilk etapta 6 İHA, 2 yer kontrol istasyonu, 3 yer veri terminali, 2 uzak görüntü terminali ve 2 kamera sistemi teslim edecek. İkinci aşamada da 6 İHA sistemi teslimi sonrasında TSK envanterine 12 Bayraktar İHA sistemi girecek.

"Bütün sistemleri milli"
Vatan'ın konuştuğu Baykar Genel Müdürü Haluk Bayraktar ilk tam otomatik uçuşunu şöyle anlattı: "Ar-Ge ekibimiz taktik İHA projesi kapsamında dünya klasmanında kendi sınıfında en ileri teknolojik yeteneklere sahip platform dahil birçok kritik alt sistemi milli olarak geliştirdi. Bu anlamda ilk otomatik uçuş testinin başarıyla sonuçlanmasıyla Cumhuriyet tarihimizde bir ilk yaşandı. Geliştirdiğimiz sistem ve alt sistemler tamamen milli ve özgün tasarıma sahip olup, yurtiçi katma değeri yüzde 93'tür. Ülkemizde havacılık alanında özellikle insansız teknolojilerde son 10 yıldır çok önemli adımlar atılmakta ve bu sürecin kesintiye uğratılmadan devam ettirilmesi çok önemli. İHA teknolojisi başlı başına bir sektör oluşturabilecek derinliğe sahip bir alan, dolayısıyla bizim gibi ana platform bazında mühendislik ve geliştirme faaliyeti yürüten firmaların başarısı önümüzdeki yakın gelecek içerisinde güçlü sanayi alt yapısı oluşturulmasını da sağlayacaktır."

20 saat uçuyor
12 metre kanat açıklığı, 650 kg. azami kalkış ağırlığı ve 20 saat uçuş süresine sahip Bayraktar İHA sisteminde pist üzerinde harici radar vb. desteği olmaksızın olmaksızın tam otomatik taksi, kalkış, seyir, iniş ve park yapabilme özellikleri bulunuyor. 22 bin 500 feet yüksekliğe çıkan Bayraktar İHA yeni nesil uçaklarda yoğun olarak kullanılan karbon fiber malzeme kullanılarak üretildi. NATO talimatnamesine uygun tasarlanıp üretilen Yer Kontrol İstasyonu Sistemi, 150 km. menzilden İHA’yı komuta, kontrol ve izleme işlemlerini gerçekleştiriyor.

Taktik İHA Projesi’nin ilk fazı SSM tarafından özgün yurtiçi geliştirme ve yerli rekabet modeline uygun olarak 2007 yılında başlatıldı. Kale-Baykar tarafından geliştirilen ilk prototip sistemler 2009 yılında Sinop Havalimanı’nda resmi heyet huzurunda başarılı uçuş performansı sergiledi. 2010 Ocak ayında gerçekleşen Savunma Sanayi İcra Kurulu Kararı ile nihai üretim ve geliştirme aşaması için sözleşme görüşmelerine başlanması kararı alınmasını müteakiben projenin son fazı 2012 Ocak ayında başladı.
[Resim: zLZkLWh.jpg?1]


 
Cevapla
Task